Laatste Nieuws
van Openluchtzwembad “de Kolck” te Meeden

“De stuurgroep van de Kolck heeft helaas moeten besluiten om in 2020 het zwembad niet meer te openen. Het protocol voor zwembaden is ondertussen niet dusdanig aangepast, dat wij mogelijkheden zien om op verantwoorde wijze open te gaan. De kosten en inspanningen van veel extra maatregelen en aanpassingen wegen niet op tegen de lagere opbrengsten en minder mogelijkheden om fijn te kunnen zwemmen en recreëren. We hopen in 2021 het bad weer volledig te kunnen openen.”


De Dorpscoöperatie Meeden
is de exploitant
van zwem- en recreatiebad ‘De Kolck’.

Historie:

Meeden is een dorp met historie. Met name het (fiets)verkeer mag graag door het dorp rijden gelet op het vele groen en prachtige huizen en boerderijen.zwembad de kolck meeden
Meeden heeft voor een dorp van 1800 inwoners veel sportvoorzieningen met o.a. een openluchtzwembad. Zwembad ‘De Kolck’ ligt uiteraard aan de Badweg in Meeden.
Het zwembad trekt elk jaar mensen uit de omgeving omdat het een van de weinige openluchtzwembaden nog is in Oost-Groningen.

De toenmalige ” sportcommissie”  had in 1929 besloten dat sporten moest worden bevorderd in de omgeving en daarvoor waren sportfaciliteiten nodig die daaraan voldeden. Op dat lijstje stond ook een zwembad, een dure aangelegenheid.
Maar dankzij de crisis van 1929/30 kon het zwembad gebouwd worden omdat er werkgelegenheidsprojecten moesten worden gecreëerd. Het zwembad werd gebouwd in 1930 en was in 1931 voltooid.

 

 

Dit was redelijk uniek voor de omgeving want een investering als deze was in die tijd uitzonderlijk,…… maar Meeden had haar zwembad.
Tot op de dag van vandaag zijn de Meedenaren hier trots op en zetten zij zich massaal in voor het behoud van de Kolck.

Recente ontwikkelingen:

September 2012drcmeeden zwembad de kolck meeden

Het openluchtzwembad De Kolck in Meeden gaat mogelijk dicht. De gemeente Menterwolde moet flink bezuinigen en het College wil daarom dit bad sluiten.

Nog nooit was het gemeentehuis van Menterwolde zo vol.
Het College presenteerde zijn begroting voor volgend jaar. Menterwolde moet 1,7 miljoen euro bezuinigen.

Om dit te realiseren willen B en W onder meer het openluchtzwembad De Kolck en het tennispark van TIOLO in Meeden sluiten.
De Dorpsraadcoöperatie Meeden
 riep daarop – via een huis aan huis verspreide flyer – de inwoners op de vergadering te bezoeken. Inspreken konden ze niet, maar door massaal – meer dan 200 Meedenaren waren van de partij – present te zijn, liet Meeden wel zien hoe ze over de aangekondigde maatregelen dacht.

Oktober 2012

De kans bestaat dat het openluchtzwembad De Kolck in Meeden ook volgend jaar open is. De Dorpsraadcoöperatie Meeden, krijgt van de gemeenteraad van Menterwolde meer tijd om haar plannen hiervoor uit te werken.
Ook krijgt ze van de gemeente informatie die nodig is om met een goed financieel onderbouwd plan te komen.

Dit is donderdagavond besloten tijdens een druk bezochte raadsvergadering.

Namens de Dorpsraadcoöperatie hield haar voorzitter Markus Ploeger een vlammend betoog.
De Dorpsraadcoöperatie 
zegt het bad volgend jaar met een gemeentelijke subsidie van 65.000 euro draaiende te kunnen houden.

November 2012 “Zwembad De Kolck in Meeden blijft open”!

Ook het openluchtzwembad De Kolck in Meeden blijft in ieder geval in 2013 open.
De Dorpraadscoöperatie Meeden
 gaat het bad met vele vrijwilligers exploiteren.