Op 7 juli heeft het college van Burgemeester en Wethouders van Midden-Groningen besloten om de verleende omgevingsvergunningen voor de kap en/of ingrijpende snoei van 34 bomen langs de Hereweg in Meeden in te trekken. Het college volgt hiermee het advies van de onafhankelijke commissie voor Bezwaar- en Beroepschriften.

De intrekking houdt in dat het exceptionele transport van TenneT voor de uitbreiding van het transformatorstation aan de Beneden Veensloot nu vooralsnog niet via de aangevraagde route door de dorpskern kan plaatsvinden. De bomen langs de Hereweg mogen hiervoor niet gekapt of ingrijpend gesnoeid worden.

Inhoud

In het advies geeft de commissie onder andere aan dat de alternatieve route door het windpark N33 nog niet voldoende is afgewogen voor de conclusie dat de route over de Hereweg de meest geschikte keuze is en dat de aantasting van het groen daarvoor te rechtvaardigen is. Het college volgt de commissie in deze constatering.

Deze route moet deels nog aangelegd en geschikt gemaakt worden. Er heeft oriënterend onderzoek plaatsgevonden met een globale kostenraming, maar het betreft geen uitgewerkt plan. TenneT is als externe partij in eerste instantie zelf verantwoordelijk voor een geschikte route voor het vervoer van transformatoren en andere materialen naar het transformatorstation.

Gevolgen van de energietransitie

Wethouder Jan Jakob Boersma licht het besluit toe: “Het dorp Meeden heeft zichtbaar te maken met de gevolgen van de energietransitie in Nederland en daarbuiten. De noodzaak en het belang van uitbreiding van het transformatorstation staan niet ter discussie. Wij blijven in gesprek met alle betrokken partijen om in deze uitzonderlijke situatie tot een aanvaardbaar alternatief te komen met zo min mogelijk impact voor de leefomgeving.”

Regelgeving

De transformatoren en hun vervoer zijn 8,40 meter hoog en 5,80 meter breed, ongeveer 2 keer zo hoog en breed als gewone vrachtwagens die ongeveer 4 meter hoog en 2,60 meter breed zijn. Langs de route door Meeden staan bomen die flink gesnoeid en in sommige gevallen gekapt moeten worden om zo’n transport mogelijk te maken. De Algemene plaatselijke verordening Midden-Groningen 2018 (APV) verbiedt niet alleen het kappen, maar ook het snoeien dat ernstige ontsiering tot gevolg heeft. Omdat volgens de APV alleen de eigenaar een kapvergunning kan aanvragen heeft de gemeente de vergunningen aangevraagd.

Procedure

Het college van Burgemeester en Wethouders heeft op 16 oktober en 6 november 2019 vergunningen verleend voor het vellen (waaronder ingrijpend snoeien) van in totaal 34 bomen langs de Hereweg in Meeden. Hiertegen hebben 103 inwoners en een belangengroep bezwaar gemaakt. De bezwaarschriften zijn behandeld door de onafhankelijke Commissie voor bezwaarschriften van de gemeente die daarover drie adviezen heeft opgesteld. Het college beslist nu mede aan de hand van die adviezen om de ontvankelijke bezwaren gegrond te verklaren en om de vergunningen te herroepen. Bezwaarmakers en belanghebbenden (waaronder ook TenneT) kunnen in beroep gaan bij de rechtbank Groningen.